1: Why is it easier to cook in a pressure cooker?
(a) High pressure creates turbulence
(b) More steam is formed inside the cooker
(c) Boiling point of water is raised
(d) Boiling point of water is lowered
Correct Answer: C
2: Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Author) -- List-II (Work)
A. Bankim Chandra Chatterji -- 1. Shatranj Ke Khiladi
B. Dinabandhu Mitra -- 2. Debi Chaudhurani
C. Premchand -- 3. Nil-Darpan
ABC
(a) 321
(b) 123
(c) 2 3 1
(d) 312
Correct Answer: C
3: Consider the following animals
1. Sea cow
2. Sea horse
3. Sea lion
Which of the above is/are mammal/mammals?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: C
4: In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?
(a) An important military commander during Akbar's reign
(b) An official historian of the reign of ShahJahan
(c) An important noble and confidant of Aurangzeb
(d) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah
Correct Answer: B
5: One will NOT have to pass through the Suez Canal while going from Mumbai to
(a) Alexandria
(b) Suez
(c) Port Said
(d) Benghazi
Correct Answer: B
6: Which of the following are among the million plus cities in India on the basis of data of the Census, 2001 ?
1. Ludhiana
2. Kochi
3. Surat
4. Nagpur
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer: D
7: Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Nilgiri Hills
(b) Anaimalai Hills
(c) Cardamom Hills
(d) Shevoroy Hills
Correct Answer: A
8: Consider the following statemtns:
1. Total land area of Earth is approximately 1475 lakh square kilometers.
2. Ratio of land area to water area of Earth is approximately 1 : 4.
3. Maximum percentage of Earth's water is in the Pacific Ocean.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Correct Answer: D
9: Raghu Rai is well known for which one of the following areas ?
(a) Research in Mathematics
(b) Water harvesting
(c) Photography
(d) Pollution control
Correct Answer: C
10: Match List-I (Biosphere Reserves) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I List-II
(Biosphere Reserves) (States)
A. Similipal 1. Sikkim
B. Dehong 2. Uttaranchal Deband
C. Nokrek 3. Arunachal Pradesh
D. Kanchenjunga 4. Orissa
5. Meghalaya
Codes :
A B C D
(a) 1 3 5 4
(b) 4 5 2 1
(c) 1 5 2 4
(d) 4 3 5 1
Correct Answer: D
11: "The Modern Review" was started by:
(a) Madan Mohan Malaviya
(b) C. V. Chintamani
(c) Ramanand Chatterjee
(d) Annie Besant
Correct Answer: C
12: Chips used in integrated circuits in computers are made of:
(a) Mica
(b) Manganese
(c) Silicon
(d) Zinc
Correct Answer: C
13: During the Mughal period, under the Zabti system, land revenue was assessed and was required to be paid
(a) In cash or kind.
(b) Only in cash.
(c) Only in kind.
(d) By the zamindar on behalf of the peasants
Correct Answer: A
14: What is the difference between asteroids and comets?
1. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.
2. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.
3. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: B
15: Sun's halo is produced by the refraction of light in
(a) Water vapour, in Stratus clouds
(b) Ice crystals in Cirro-Cumulus clouds
(c) Ice crystals in Cirrus clouds
(d) Dust particles in Stratus clouds
Correct Answer: C
16: In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
(a) to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance.
(b) to let opposition members collect information from the ministers
(c) to allow a reduction of specific amount in demand for grant
(d) to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members.
Correct Answer: A
17: Convertibility of rupee implies
(a) being able to convert rupee notes into gold
(b) allowing the value of rupee to be fixed by market forces
(c) freely permitting the conversion of rupee to other currencies and vice versa
(d) developing an international market for currencies in India
Correct Answer: C
18: The type of crop which is able to fix nitrogen from air is known as:
(a) Tuber
(b) Coffee
(c) Legume
(d) Wheat
Correct Answer: C
19: Which of the following fertilisers leaves acidic residue?
(a) Ammonium phosphate
(b) Ammonium sulphate
(c) Urea
(d) Sulphate of potash
Correct Answer: D
20: Match List-I (Fuel Gases) with List-II (Major Constituents) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I -- List-II
(Fuel Gases) -- (Major Constituents)
A. CNG -- 1. Carbonmonoxide, Hydrogen
B. Coal gas -- 2. Butane, Propane
C. LPG -- 3. Methane, Ethane
D. Water gas -- 4. Hydrogen, Methane, Carbonmonoxide
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 4 3 1
(d) 3 1 2 4
Correct Answer: B