The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (City)

(A) Washinton D.C.
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Madrid

List II (River)

1. River Manzanares
2. River Seine
3. River Spree
4. River Potomac

(A) 2 1 4 3
(B) 2 3 4 1
(C) 4 1 2 3
(D) 4 3 2 1
Correct Answer: D
2: Lord Buddha's image is sometimes shown with the hand gesture called 'Bhumisparsha Mudra'. It symbolizes

(a) Buddha's calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation

(b) Buddha's calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara

(c) Buddha's reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory

(d) Both the statements (a) and (b) are correct in this context
Correct Answer: B
3: If Rs. 1000 is invested at 12% interest and interest is compounded half yearly, what will be the total amount at the end of one year ?

(a) Rs. 1120.00

(b) Rs. 1123.60

(c) Rs. 1126.20

(d) Rs. 1134.40
Correct Answer: B
4: Consider the following statements:

1. Ajman is one of the seven Emirates of the UAE.

2. Ras al-Khaimah was the last Sheikhdom to join the UAE.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C
5: In Jainism "perfect knowledge" is referred to as

(a) Jina

(b) ratna

(c) kaivalya

(d) nirvana
Correct Answer: C
6: Panchayati Raj is mainly aimed at:

(a) Rural employment

(b) Agricultural and rural industries development

(c) Political awareness among village people

(d) Giving training to villagers for fighting elections
Correct Answer: B
7: The word 'secular' denotes:

(a) Keeping away from all religions

(b) Belief in one God

(c) Freedom of religion and worship to all citizens

(d) Practising different religions
Correct Answer: C
8: The Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana which came into operation from Dec. 1, 1997 aims to provide gainful employment to the urban unemployed or underemployed poor but does not include

(a) Nehru Rozgar Yojana

(b) Urban Basic Services Programme

(c) Prime Minister's Integrated Urban Poverty Eradication Programme

(d) Prime Minister's Rozgar Yojana
Correct Answer: A
9: The National Highway No. 1 connects:

(a) Bombay to Calcutta

(b) Delhi to Calcutta

(c) Bombay to Delhi

(d) Delhi to Amritsar
Correct Answer: D
10: Quartizite is metamorphosed from

(a) Limestone

(b) Obsidian

(c) Sandstone

(d) Shale
Correct Answer: C
11: Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I
I. WTO
II. IDA
III. IMF
IV. IBRD

List II
(A) Provides loans to address short-term balance of payment problems
(B) Multi-lateral trade negotiation body
(C) Sanction of soft loans
(D) Facilitating lendings and borrowings for reconstruction and development

Codes:
(a) I-B, II-C, III-D, IV-A
(b) I-B, II-C, III-A, IV-D
(c) I-C, II-B, III-D, IV-A
(d) I-C, II-B, III-A, IV-D
Correct Answer: B
12: Which one of the following links all the ATMs in India ?

(a) Indian banks' Association
(b) National Securities Depository Limited
(c) National Payments Corporation of India
(d) Reserve Bank of India
Correct Answer: C
13: Consider the following:

1. Disputes with mobile cellular companies.

2. Motor accident cases

3. Pension cases

For which of the above are Lok Adalats held?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: B
14: The centre of gravity of the floating ship:

(a) Lies above the metacentre

(b) Lies below the metacentre

(c) Coincides with the metacentre

(d) None of the above
Correct Answer: B
15: The Raga which is sung early in the morning is

(a) Todi

(b) Darbari

(c) Bhopali

(d) Bhimpalasi
Correct Answer: A
16: With reference to 'Quality Council of India (QCI)', consider the following statements:

1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.

2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C
17: Consider the following statements:

1. Between Census 1951 and Census 2001, the density of the population of India has increased more than three times.

2. Between Census 1951 and Census 2001, the annual growth rate (exponential) of the population of India has doubled.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: D
18: With reference to the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), consider the following statements :

1. IRNSS has three satellites in geostationary and four satellites in geosynchronous orbits.
2. IRNSS covers entire India and about 5500 sq. km beyond its borders.
3. India will have its own satellite navigation system with full global coverage by the middle of 2019.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) None
Correct Answer: A
19: It is said that of the five doctrines taught by Jainism four were taken over by Mahavira from previous teachers and only one was added by him. Which one of the following was the doctrine added by him ?

(a) Do not commit violence

(b) Observe continence

(c) Do not acquire property

(d) Do not speak a lie
Correct Answer: B
20: Which of the following pairs are correctly matched ?

I. Lothal : Ancient dockyard
II. Sarnath : First Sermon of Buddha
III. Rajgir : Lion capital of Asoka
IV. Nalanda : Great seat of Buddhist learning

Select the correct answer using the codes given below:

Codes :

(a) I, II, III and IV
(b) III and IV
(c) I, II and IV
(d) I and II
Correct Answer: C