The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List-I(City) : List-II(River)

A. Bangkok : 1. Irrawaddy
B. Phnom-penh : 2. Mekong
C. Hanoi : 3. Menam (chao Phraya)
D. Yangon : 4. Red River


(A) 3 2 4 1
(B) 4 1 3 2
(C) 3 1 4 2
(D) 4 2 3 1
Correct Answer: A
2: What is the shortest route from Moscow to San Francisco?

(a) Moscow to Europe, crossing Atlantic and East coast of North America

(b) Over the North pole and over Canada and crossing Pacific

(c) Moscow to Siberia to Japan and crossing Pacific

(d) Moscow to Europe to Greenland, crossing Atlantic and then North America
Correct Answer: A
3: Which of the following statements best describes "carbon fertilization"?

(a) Increased plant growth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(b) Increased temperature of Earth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(c) Increased acidity of oceans as a result of increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
(d) Adaptation of all living beings on Earth to the climate change brought about hr the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
Correct Answer: A
4: Assertion(A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to be equal.

Reason(R) : Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Correct Answer: C
5: The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the

(a) Food Safety and Standards Act, 2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972
Correct Answer: C
6: What is the order of magnitude of electric resistance of human body (dry)?

(a) 10X10 ohm
(b) 10X10X10X10 ohm
(c) 10x10x10x10x10x10 ohm
(d) 10x10x10x10x10x10x10x10 ohm
Correct Answer: C
7: The name by which Asoka is generally referred to in his inscriptions is

(a) Chakravarti

(b) Dharmadeva

(c) Dharmakirti

(d) Priyadarsi
Correct Answer: D
8: Consider the following statements :

1. The Rajya Sabha alone has the power to declare that it would be in national interest for the Parliament to legislate with respect to a matter in the State List.

2. Resolution approving the Proclamation of Emergency are passed only by the Lok Sabha.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: A
9: What is the correct sequence of the following events ?

I. Tilak's Home Rule League

II. Kamagatamaru Incident

III. Mahatma Gandhi's arrival in India

Select the correct answer using the codes given below :

Codes :

(a) I, II, III
(b) III, II, I
(c) II, I, III
(d) II, III, I
Correct Answer: D
10: Upanishads are:

(a) Religious books of Hindus

(b) Books dealing with ancient Hindu laws

(c) Books on social behaviour of man

(d) Prayers to God
Correct Answer: A
11: With reference to the 'Gram Nyayalaya Act', which of the following statements is/are correct?

1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: B
12: Match List I (Drugs / Chemicals) with List II (Their uses) and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I---------------List II

I. Atropine---------(A) Local anaesthesia

II. Ether------------(B) Heart trouble

III. Nitroglycerine---(C) Dilation of pupil

IV. Pyrethrin--------(D) Mosquito control

Codes:

(a) I-A, II-C, III-B, IV-D
(b) I-A, II-C, III-D, IV-B
(c) I-C, II-A, III-D, IV-B
(d) I-C, II-A, III-B, IV-D
Correct Answer: D
13: With reference to Agni - IV Missile, which of the following statements is / are correct ?

1. It is a surface-to-surface missile.
2. It is fuelled by liquid propellant only.
3. It can deliver one-tonne nuclear warheads about 7500 km away.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
14: Which one of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation?

(a) A single citizenship

(b) Three lists in the Constitution

(c) Dual judiciary

(d) A federal Supreme Court to interpret the constitution
Correct Answer: D
15: Acid precipitation is now regarded as a serious problem in some European and Asian countries. Its major cause or source is

(a) discharge of acidic effluents onto neutral or slightly alkaline land where the acidic components precipitate

(b) emissions of sulphur oxides and nitrogen oxides from thermal power plants and burning of fossil fuels; these oxides dissolve in atmospheric water vapour and fall back on earth as acid rain

(c) natural carbon dioxide released during respiration of living organisms dissolves in water, forming carbonic acid which is the chief contributor to acidity in rain water

(d) chloro-fluoro-carbons readily react with various chemicals near the earth's surface, producing acidic intermediates which cause acid precipitation
Correct Answer: B
16: The last in the succession of Jaina Tirthankaras was

(a) Parsvanatha

(b) Rishabha

(c) Mahavira

(d) Manisubrata
Correct Answer: C
17: With reference to India, which one the following statements is not correct?

(a) About one-third of the area of the country records more than 750 millimeters of annual rainfall
(b) The dominant source of irrigation in the country is wells
(c) Alluvial soil is the predominant type of soil in the northern plans of the country
(d) The mountain areas accounts for about thirty percent of the surface area of the country
Correct Answer: A
18: In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not belong to the category of the other three ?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra
Correct Answer: C
19: Who won the title in the finals of French Open men's singles tennis championship in the year 2002?

(a) Albert Costa

(b) Juan Carlos Ferrero

(c) Andre Agassi

(d) Pete Sampras
Correct Answer: A
20: The length of the longest pole that can be placed in a room 12 m long and 9 m wide and 8 m high is
(a) 12 m
(b) 14 m
(c) 17 m
(d) 21 m
Correct Answer: C