1: Economic liberalization in India started with
(a) substantial changes in industrial licensing policy
(b) the convertibility of Indian rupee
(c) doing away with procedural formalities for foreign direct investment
(d) significant reduction in tax rates
Correct Answer: A
2: Gandhara School of Art was developed during the reign of:
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Chandragupta
(d) Bindusara
Correct Answer: B
3: Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I-------------List II
(Timber) --------- (Country)
I. Cedar ---------- (A) Myanmar
II. Douglas Fir ----- (B) Canada
III. Mahogany ----- (C) Mexico
IV. Teak ---------- (D) Honduras
Codes:
(a) I-C, II-B, III-A, IV-D
(b) I-C, II-B, III-D, IV-A
(c) I-B, II-C, III-D, IV-A
(d) I-B, II-C, III-A, IV-D
Correct Answer: B
4: The first Indian State to have its Human Development Report prepared and released by Amartya Kumar Sen in Delhi is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh
Correct Answer: C
5: Consider the following statements:
1. The number of post offices in India is in excess of 1.5 lakhs.
2. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) was formed in the year 1997.
3. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in the year 2000.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
6: Consider the map given below :
The predominant languages spoken in the areas marked A, B, C and D are respectively
(a) Brajbhasha, Bhojpuri, Maithili and Awadhi
(b) Awadhi, Maithili, Bhojpuri and Brajbhasha
(c) Brajbhasha, Awadhi, Bhojpuri and Maithili
(d) Maithili, Bhojpuri, Brajbhasha and Awadhi
Correct Answer: C
7: Consider the following statements:
1. In India, State Governments do not have the power to auction non-coal mines.
2. Andhra Pradesh and Jharkhand do not have gold mines.
3. Rajasthan has iron ore mines.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Correct Answer: C
8: In a given year in India, official poverty lines are higher in some States than in others because
(a) poverty rates vary from State to State
(b) price levels vary from State to State
(c) Gross State Product varies from State to State
(d) quality of public distribution varies from State to State
Correct Answer: B
9: Consider the following statements:
1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Huen-Tsangmet Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: D
10: Regional Rural Banks are designed to work in which one of the following ideals?
(a) Work on basics of Commercial Banks
(b) Help the targeted groups
(c) Keep lending rates lower than cooperative institutions
(d) Work on innovative and adaptive ideals
Correct Answer: B
11: A grocer bought 10 kg of apples for Rs. 81 out of which one kg was found rotten. If he wishes to make a profit of 10%, at what rate per kg. he should sell it?
(a) Rs. 9.00
(b) Rs. 9.90
(c) Rs. 10.10
(d) Rs. 10.20
Correct Answer: B
12: Opium is obtained from:
(a) Tablet type latex
(b) Latex juice
(c) Seed capsule of opium poppy
(d) Poppy leaves
Correct Answer: C
13: What is the name of the vessel that delivers the nutrient rich blood from the stomach & small intestine to the liver ?
(a) Left hepatic artery
(b) Hepatic portal vein
(c) Right hepatic artery
(d) Hepatic vein
Correct Answer: B
14: Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C
15: Protective action against harmful household insects and pests can be taken by the use of
(a) Infrasonic waves
(b) Microwaves
(c) Ultrasonic waves
(d) Low frequency radio waves
Correct Answer: C
16: Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I---------------------------------------List II
(Libraries)---------------------------------- (Locations)
I. Saraswati Mahal Library------------------- (A) Patna
II. Library of Tibetan Work and Archives------ (B) Dharamsala
III. Raza Library-------------------------------(C) Thanjavur
IV. Khuda Baksh Oriental Public Library--------- (D) Rampur
Codes :
(a) I-C, II-B, III-D, IV-A
(b) I-C, II-B, III-A, IV-D
(c) I-B, II-C, III-A, IV-D
(d) I-B, II-C, III-D, IV-A
Correct Answer: A
17: Who among the following Is NOT associated with medicine in India ?
(a) Dhanvantri
(b) Bhaskaracharya
(c) Charaka
(d) Susruta
Correct Answer: B
18: Heat from the sun is received by the earth through:
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) None of the above
Correct Answer: C
19: Corporation tax
(a) is levied and appropriated by the States
(b) is levied by the Union and collected and appropriated by the States
(c) is levied by the Union and shared by the Union and the States
(d) is levied by the Union and belongs to it exclusively
Correct Answer: D
20: In the context of modern scientific research, consider the following statements about 'Ice Cube', a particle detector located at South Pole, which was recently in the news:
1. It is the world's largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter.
3. It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: D