1: Which one among the following rivers is the longest?
(a) Lena
(b) Congo
(c) Amur
(d) Amazon
Correct Answer: D
2: Which of the following is geographically closest to Great Nicobar ?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka
Correct Answer: A
3: Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?
(a) Islamabad-Gujranwala-Peshawar-Multan
(b) Peshawar-Gujranwala-Multan-Islamabad
(c) Peshawar-Islamabad-Gujranwala-Multan
(d) Islamabad-Multan-Peshawar-Gujranwala
Correct Answer: C
4: The temperature for pasteurisation of milk is selected so as to:
(a) Kill the micro organisms
(b) Kill all bacteria
(c) Store it for long time without coagulation
(d) Kill the micro organisms and other harmful bacteria
Correct Answer: D
5: Match: List I (Book)
A. In Custody
B. Sea of Poppies
C. The Argumentative Indian
D. Unaccustomed Earth
List II (Author)
1. Amartya Sen
2. Amitav Ghosh
3. Anita Desai
4. Jhumpa Lahiri
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Correct Answer: C
6: Which of the following pairs are correctly matched ?
I. Mrichchakatikam Shudraka
II. Buddhacharita Vasuvandhu
III. Mudrarakshasha Vishakhadatta
IV. Harshacharita Banabhatta
Select the correct answer using the codes given below :
Codes:
(a) I, II, III and IV
(b) I, III and IV
(c) I and IV
(d) II and III
Correct Answer: B
7: On 21st June, the Sun
(a) does not set below the horizon at the Arctic Circle
(b) does not set below the horizon at Antarctic Circle
(c) shines vertically overhead at noon on the Equator
(d) shines vertically overhead at the Tropic of Capricorn
Correct Answer: A
8: Unemployment which occurs when workers move from one job to another job is known as
(a) Seasonal unemployment
(b) Frictional unemployment
(c) Technological unemployment
(d) Cyclical unemployment
Correct Answer: B
9: What least number should be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?
Correct Answer: 2
10: Match List-I (Distinguished Person) with List-II (Achievement/Known as) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(A) Guenter Grass
(B) Trevor Huddleston
(C) Dicky Dolma
(D) Kim Campbell
List II
1. First woman Prime Minister of Canada
2. Nobel Prize Winner for literature
3. Leading campaigner against apartheid in South Africa
4. Youngest woman to climb the Mt. Everest
5. American violinist
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 1 3
(C) 5 3 4 2
(D) 5 3 2 1
Correct Answer: A
11: If National Water Mission is properly and completely implemented, how will it impact the country?
1. Part of the water needs of urban areas will be met through recycling of waste-water.
2. The water requirements of coastal cities with inadequate alternative source of water will be met by adopting appropriate technologies that allow for the use of ocean water.
3. All the rivers of Himalayan origin will be linked to the rivers of peninsular India.
4. The expenses incurred by farmers for digging bore-wells and for installing motors and pump-sets to draw ground-water will be completely reimbursed by the Government.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer: B
12: 'Gresham's Law' in Economics relates to:
(a) Supply and demand
(b) Circulation of currency
(c) Consumption and supply
(d) Distribution of goods and services
Correct Answer: B
13: If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within
(a) 1 month
(b) 3 months
(c) 6 months
(d) 1 year
Correct Answer: C
14: Consider the following statements regarding biomedication. It involves the use of bacteria and fungi to:
1. Clean up aquifers
2. Clean up toxic dumps
3. Clean up oil spills
4. Cure bacterial and fungal disease
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) 1, 2, 3 and 4 are correct
Correct Answer: B
15: Which of the following cricketers holds , the record for the highest score in a Cricket Test Match innings by an Indian?
(a) Sunil Gavaskar
(b) Vinoo Mankad
(c) Sachin Tendulkar
(d) Virendar Sehwag
Correct Answer: D
16: Match List-I (Beaches in India) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I -- List II
(Beaches in India) -- (States)
A. Gopnath Beach -- 1. Andhra Pradesh
B. Lawsons Bay Beach -- 2. Kerala
C. Devbagh Beach -- 3. Gujarat
D. Sinquerim Beach -- 4. Goa
5. Karnataka
Codes :
A B C D
(a) 5 4 2 1
(b) 3 1 5 4
(c) 5 1 2 4
(d) 3 4 5 1
Correct Answer: B
17: Which of the following pairs is/are correctly matched ? Spacecraft Purpose
1. Cassini -Huygens Orbiting the: Venus and transmitting data to the Earth
2. Messenger: Mapping and investigating the Mercury
3. Voyager 1 and 2: Exploring the outer solar system
Select the correct answer using thecode given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: B
18: Lothal is
(a) A closed water system
(b) A poisonous gas
(c) A place in Gujarat where excavations have established a link with the Indus Valley civilisation
(d) Legal action taken against defectors
Correct Answer: C
19: The Indian patriot, who died in jail due to hunger strike, was:
(a) S. C. Bose
(b) Bhagat Singh
(c) Jatin Das
(d) Bipin Chandra Pal
Correct Answer: C
20: Indus valley civilisation is also known as the Harappan culture because
(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site
(b) The Indus valley civilisation is considered the elementary/initial stage of the Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas
(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus valley
(d) The most important/significant evidence of the achievements of this civilisation have been excavated from Harappa
Correct Answer: D