1: Starting with the Australian Open Lawn Tennis tournament, which one of the following is the correct chronological order of the other three major Lawn Tennis Tournaments?
(a) French Open - US Open - Wimbledon
(b) French Open - Wimbledon - US Open
(c) Wimbledon - US Open - French Open
(d) Wimbledon - French Open - US Open
Correct Answer: B
2: Which of the following rivers has a bird's foot delta?
(a) The Amazon
(b) The Brahmaputra
(c) The Mississippi
(d) The Nile
Correct Answer: C
3: With reference to the management of minor minerals in India, consider the following statements:
1. Sand is a minor mineral according to the prevailing law in the country.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
3. Stale Governments have the power to frame rules to prevent illegal mining of minor minerals.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
4: Consider the following statements:
Attorney General of India can
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Lok Sabha
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Correct Answer: C
5: Consider the following statements regarding a No-confidence Motion in the Parliament.
1. There is no mention of a No-confidence Motion in the Constitution of India.
2. A period of six months must elapse between the introduction of one No-confidence Motion and the other.
3. At least 100 members must support a Motion of No-confidence before it is introduced in the House.
4. A motion of No-confidence can be introduced in the Lok Sabha only.
Of these statements
(a) 2 and 4 are correct
(b) 1, 2, 3 and 4 are correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) 1 and 4 are correct
Correct Answer: A
6: Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Francis Collins : Mapping human genome
2. Sergey Brin : Google Search Engine
3. Jimmy Wales : Wikipedia
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: B
7: The theory of economic drain from India to England was propounded by:
(a) Dadabhai Naoroji
(b) R. C. Dutt
(c) B. G. Tilak
(d) L. K. Jha
Correct Answer: A
8: Triple Antigen does not immunise against:
(a) Diphtheria
(b) Tetanus
(c) Typhoid
(d) Whooping cough
Correct Answer: C
9: The original inhabitants of India are believed to be of the ethnic type known as
(a) Negrito
(b) Proto-Australoids
(c) Mongoloids
(d) Dravidians
Correct Answer: D
10: A cube with all the sides painted was divided into small cubes of equal measurement. The side of a small cube is exactly one fourth as that of the big cube. Therefore, the number of small cubes with only one side painted is:
(a) 64
(b) 36
(c) 24
(d) 12
Correct Answer: C
11: With reference to the Parliament of India, consider the following statements:
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member's bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: D
12: According to the World Health Organisation, the disease which causes the death of the largest number of people today is
(a) AIDS
(b) Tuberculosis
(c) Malaria
(d) Ebola
Correct Answer: B
13: Ruins of Vijayanagar empire can be seen at:
(a) Hospet
(b) Hampi
(c) Halebid
(d) Madurni
Correct Answer: B
14: A passing motorcycle causes distortion or disturbance with reception of signal in radio and T.V. The cause of this is
(a) The intense sound waves effect the small electronic devices of the receptor
(b) The vehicle's metal parts block/distort the radio waves
(c) The spark plug fitted in the engine produces electro-magnetic signals due to sparking
(d) Modern motor-cycles are fitted with electric ignition system which produces radio waves
Correct Answer: C
15: Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was
(a) the mosque for the use of Royal Family
(b) Akbar's private prayer chamber
(c) the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions
(d) the room in which the nobles belonging to different religions gathered to discuss religious affairs.
Correct Answer: C
16: World's longest ruling head of government is from:
(a) Switzerland
(b) Cuba
(c) Zimbabwe
(d) New Zealand
Correct Answer: B
17: Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?
(a) Georg Bilhler
(b) James Prinsep
(c) Max Muller
(d) William Jones
Correct Answer: B
18: Sucrose content in sugarcane decreases
(a) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(b) if frost occurs during the period of ripening
(c) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
(d) if there is high temperature during the time of ripening
Correct Answer: C
19: Who among the following was chosen as the FIFA World Player of the Year for the Year 2006 ?
(A) Fabio Cannavaro
(B) Ronaldinho
(C) Zinedine Zidane
(D) Thierry Henry
Correct Answer: A
20: Assertion (A):
The emergence of economic globalism does not imply the decline of socialist ideology.
Reason (R):
The ideology of Socialism believes in universalism and globalism.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Correct Answer: A