The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred

1. across different species of plants

2. from animals to plants

3. from micro organisms to higher organisms

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: C
2: The record for the highest score in an innings in Test Cricket is now being held by Brian Lara. Immediately prior to him, the three record holders were:

(a) Don Bradman, Sunil Gavaskar and Colin Cowdrey
(b) Len Hutton, Peter May and Vivian Richards
(c) Hayden, Lara, Sobers
(d) Bob Cowper, Bill Lawry and Brian Lara
Correct Answer: C
3: Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

(a) North Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands
Correct Answer: D
4: Those who joined Mahatma Gandhi during the Champaran struggle included

(a) Vallabhbhai Patel and Vinobha Bhave

(b) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad

(c) Rajendra Prasad and Anugraha Narayan Sinha

(d) Mahadev Desai and Maniben Patel
Correct Answer: C
5: At which one of the following positions shown in the diagram will the height of the ocean tide be maximum ?


(a) M,1
(b) M,2
(c) M,3
(d) M,4
Correct Answer: D
6: With reference to the Constitution of India, prohibitions or limitations or provisions contained in ordinary laws cannot act as prohibitions or limitations on the constitutional powers under Article 142. It could mean which one of the following?

(a) The decisions taken by the. Election Commission of India while discharging its duties cannot be challenged in any court of law.

(b) The Supreme Court of India is not constrained in the exercise of its powers by the laws made by Parliament.

(c) In the event of grave financial crisis in the country, the President of India can declare Financial Emergency without the counsel from the Cabinet.

(d) State Legislatures cannot make laws on certain matters without the concurrence of Union Legislature.
Correct Answer: B
7: The complete conversion of glucose In the presence of oxygen into carbon dioxide and water with release of energy is called

(a) aerobic respiration
(b) anaerobic respiration
(c) glycolysis
(d) hydrolysis
Correct Answer: A
8: Carpenter A can make a chair in 6 hours, carpenter B in 7 hours and carpenter C in 8 hours. If each carpenter works for 8 hours per day, how many chairs will be made in 21 days ?

(a) 61
(b) 73
(c) 67
(d) 79
Correct Answer: B
9: Each of 8 identical balls is to be placed in the squares shown in the figures given in a horizontal direction such that one horizontal row contains 6 balls and the other horizontal row contains 2 balls. In how many maximum different ways can this be done?

(a) 38
(b) 28
(c) 16
(d) 14
Correct Answer: A
10: What number will come next in the following series?

5, 8, 9, 14, 16, 23, 26

(a) 29

(b) 33

(c) 35

(d) 39
Correct Answer: A
11: To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India, a provision has been made in the:

(a) Directive Principles of State Policy

(b) Preamble to the Constitution

(c) Fundamental Duties

(d) Fundamental Rights
Correct Answer: C
12: The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus

(a) transportation cost only

(b) interest cost only

(c) procurement incidentals and distribution cost
Correct Answer: C
13: According to the ancient Indian geographical concept, "Bharatvarsha" was a part of

(a) Pushkaradweepa

(b) Jambudweepa

(c) Kraunchadweepa

(d) Kushdweepa
Correct Answer: B
14: What is the purpose of setting up of Small Finance Banks (SFBs) in India?

1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
15: Hoysala monuments are found in

(a) Hampi and Hospet

(b) Halebid and Belur

(c) Mysore and Bangalore

(d) Sringeri and Dharwar
Correct Answer: B
16: Which one of the following is a mixed fertilizer ?

(a) CAM

(b) Urea

(c) Ammonium Sulphate

(d) NPK
Correct Answer: D
17: How is the United Nations Monetary and Financial Conference wherein the agreements were signed to set up IBRD, GATT and IMF, commonly known?

(a) Bandung Conference
(b) Yalta Conference
(c) Bretton Woods Conference
(d) Versailles Conference
Correct Answer: C
18: Which of the following authors won the Booker Prize twice?

(a) Margaret Atwood
(b) J. M. Coetzee
(c) Graham Swift
(d) Ian McEwan
Correct Answer: B
19: Which of the following statements is/are correct?

1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.
2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on dissolution of the Lok Sabha.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: B
20: Rigveda, the oldest of the Vedas, chiefly contains:

(a) Collection of hymns to gods

(b) Methods of Vedic yagnas

(c) Early Aryan culture

(d) Origin and works of Hindu gods
Correct Answer: A