The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Which one of the following statements is correct?

(a) Rights are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.
Correct Answer: C
2: Significantly higher level of urea in the blood is the indication of

(a) Liver damage

(b) Kidney damage

(c) Heart attack

(d) Spleen damage
Correct Answer: B
3: The battle of Dharmat was fought between

(a) Muhammad Gori and Jai Chand

(b) Babar and the Afghans

(c) Aurangzeb and Dara Shikoh

(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas
Correct Answer: C
4: Consider the following statements:

1. Clean Development Mechanism (CDM) in respect of carbon credits in one of the Kyoto Protocol Mechanisms.

2. Under the CDM, the projects handled pertain only to the Annex-I countries.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: A
5: Consider the following statements:

1. Geological Survey of India (GSI), comes under Ministry of Mines.

2. Archaeological Survey of India (ASI), comes under the Ministry of Culture.

3. Balmer Lawrie comes under the Ministry of Petroleum and Natural Gas.


Which of the above statements is/are true

(a) Only 1 is true

(b) only 2 is true

(c) Both 1 and 2 is true

(d) Neither is true
Correct Answer: C
6: The basic aim of Lead Bank Scheme is that

(a) big banks should try to open offices in each district

(b) there should be stiff competition among the various nationalized banks

(c) individual banks should adopt particular districts for intensive development

(d) all the banks should make intensive efforts to mobilize deposits
Correct Answer: C
7: Which one of the following statements is false ?

(a) All countries other than India have over 80% literacy
(b) Malaysia and Korea have life expectancy higher than all other countries
(c) Higher the adult literacy lower is the infant mortality
(d) The life expectancy at birth in India is almost the same as that of Indonesia
Correct Answer: C
8: Consider the following statements:

1. As per law, the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority exists at both National and State levels.
2. Peoples participation is mandatory in the compensatory afforestation programmes carried out under the Compensatory Afforestation Fund Act, 2016.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: A
9: To check the expansion of Thar desert which of the following measures should be used?

(a) Construction of dams

(b) Afforestation

(c) Construction of canals

(d) Artificial rain
Correct Answer: B
10: The normal temperature of human body on the Kelvin scale is

(a) 280

(b) 290

(c) 300

(d) 310
Correct Answer: D
11: Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :

List I----------List II

(Hazardous industries using child labour leading to the filing of a public interest petition in the Supreme Court)---- (Located at)

I. Glass industry------ (A) Moradabad
II. Brassware industry------ (B) Marakpur
III. Slate industry ------(C) Ferozabad
IV. Hand-made carpet industry------ (D) Mirzapur

Codes:

(a) I-C, II-A, III-B, IV-D
(b) I-A, II-C, III-D, IV-B
(c) I-C, II-A, III-D, IV-B
(d) I-A, II-C, III-B, IV-D
Correct Answer: A
12: Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at

(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system
(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
(c) providing pensions to old and destitute persons
(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation
Correct Answer: A
13: Other than India and China, which of the following groups of countries border Myanmar ?

(a) Bangladesh, Thailand and Vietnam
(b) Thailand, Laos and Bangladesh
(c) Cambodia, Laos and Malaysia
(d) Thailand, Vietnam and Malaysia
Correct Answer: B
14: Consider the following factors regarding an industry :

I. Capital investments
II. Business turnover
III. Labour force
IV. Power consumption.

Which of these determine the nature a size of the industry ?

(a) I, III and IV
(b) I, II and IV
(c) II, III and IV
(d) II and III
Correct Answer: A
15: Match List I (Books) with List II (Authors) and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I------------------ List II

I. My Music, My Life----(A) Laxman Gaikwad
II. Adha Gaon----------(B) Rahi Masoom Raza
III. Radha--------------(C) Ramakanta Rath
IV. The Pilferer---------(D) Ravi Shankar

Codes:

(a) I-C, II-B, III-D, IV-A
(b) I-D, II-B, III-C, IV-A
(c) I-D, II-A, III-C, IV-B
(d) I-C, II-A, III-D, IV-B
Correct Answer: B
16: When the same note is played on a sitar and a flute, the sound produced can be distinguished from each other because of the difference in

(a) pitch, loudness and quality

(b) pitch and loudness

(c) quality only

(d) loudness only
Correct Answer: C
17: Where do the Sahariya tribals, who were recently in the news, live?

(a) Orissa
(b) Andhara Pardesh
(c) Rajasthan
(d) Assam
Correct Answer: C
18: Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Well known Company : Major Area of Work

(a) Adobe Systems India : Software

(b) Sasken : Communication technology

(c) Genpact : Power Generation

(d) Synthite : Export of spices
Correct Answer: C
19: Consider the following statements:

1. Ajman is one of the seven Emirates of the UAE.

2. Ras al-Khaimah was the last Sheikhdom to join the UAE.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C
20: On which of the following can you find the Bureau of Energy Efficiency Star Label?

1. Ceiling fans
2. Electric geysers
3. Tubular fluorescent lamps

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: D