The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Atmospheric temperature increases at the higher altitudes due to:

(a) Convection

(b) Radiation

(c) Conduction

(d) Inversion
Correct Answer: A
2: India, Pakistan and Bangladesh are the members of SAARC. The other members of SAARC are:

(a) Burma, Bhutan, Nepal, Maldives

(b) Sri Lanka, Bhutan, China, Afghanistan

(c) Bhutan, Nepal, Sri Lanka, Maldives

(d) Mauritius, Afghanistan, Burma, China
Correct Answer: C
3: The title given by British Government to Mahatma Gandhi which, he surrendered during the Non-Cooperation Movement, was

(a) Hind Kesari

(b) Kaiser-e-Hind

(c) Rai Bahadur

(d) Rt.Honorable
Correct Answer: B
4: Consider the following statements :

1. Life Insurance Corporation of India is the oldest insurance company is India.

2. National Insurance Company Limited was nationalized in the year 1972 and made a subsidiary of General Insurance Corporation of
India.

3. Headquarters of United India Insurance Company Limited are located at Chennai.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2, only
(b) 1 and 3, only
(c) 2 and 3, only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: C
5: Consider the following statements:

1. Agricultural soils release nitrogen oxides into environment.
2. Cattle release ammonia into environment.
3. Poultry industry releases reactive nitrogen compounds environment.

Which of the statements given above is/arc correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: D
6: A man coming down on a lift leaves a ball from his hand. The ball will:

(a) Go up

(b) Fall down

(c) Remain stationary with respect to man

(d) Oscillate up and down
Correct Answer: B
7: The concept of welfare state is included in the Constitution of India in:

(a) Preamble

(b) Fundamental Rights

(c) Fourth Schedule

(d) Directive Principles of State Policy
Correct Answer: D
8: What is/are unique about 'Kharai camel', a breed found in India?

1. It is capable of swimming up to three kilometres in seawater.
2. It survives by grazing on mangroves.
3. It lives in the wild and cannot be domesticated.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
9: Consider the following statements:

1. The number of post offices in India is in excess of 1.5 lakhs.

2. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) was formed in the year 1997.

3. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in the year 2000.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
10: Which of the following is/are the advantage /advantages of practising drip irrigation?

1. Reduction in weed
2. Reduction in soil salinity
3. Reduction in soil erosion

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above is an advantage of practising drip irrigation
Correct Answer: C
11: Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I List II

(Publisher) (Publication)

I. Ministry of Industry (A) Report on Currency and Finance
II. Central Statistical Organisation (B) Economic Survey Statistical Organisation
III. Reserve Bank of India (C) Wholesale Price Index
IV. Ministry of Finance (D) National Accounts Statistics

Codes:

(a) I-D, II-C, III-B, IV-A
(b) I-C, II-D, III-A, IV-B
(c) I-D, II-C, III-A, IV-B
(d) I-C, II-D, III-B, IV-A
Correct Answer: B
12: Contour bunding is a method of conservation used in

(a) desert margins, liable to strong wind action

(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding

(c) scrublands, liable to spread of weed growth

(d) None of the above
Correct Answer: D
13: Which of the following is correct for tea?

(a) Alkaline and nicotine

(b) Alkaline and caffeine

(c) Acidic and nicotine

(d) Acidic and caffeine
Correct Answer: D
14: Which one of the following types of borrowings from the IMF has the softest servicing conditions?

(a) Second tranche loan

(b) SAF

(c) ESAF

(d) Oil Facility
Correct Answer: A
15: Consider the following statements about the Indian National Congress

I. Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress.

II. C.R. Das was in prison when he functioned as the President of the Congress.

III. The first Britisher to become the President of the Congress was Alan Octavian Hume.

IV. Alfred Webb was the President of the Congress in 1894.

Which of these statements are correct ?

(a) I and III
(b) II and IV
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV
Correct Answer: B
16: The Constitution of India was actually ready in

(a) 1947

(b) 1949

(c) 1950

(d) 1952
Correct Answer: B
17: Some Buddhist rock-cut caves are called chaityas while the others viharas. What is the difference between the two?

(a) Chaitya is a place of worship while vihara is the dwelling place of the monks

(b) Chaitya is the stupa at the far end of the cave while vihara is the hall axial to it

(c) There is no material difference between the two

(d) Vihara is a place of worship while chaitya is the dwelling place of the monks
Correct Answer: A
18: Assertion (A):

Italy, Switzerland, Sweden and Norway have abundant power resources.

Reason (R):

They have the largest coal deposits in Europe. Of these statements

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true
Correct Answer: C
19: Governor of which State has been entrusted with the special powers for the administration of tribal areas?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Assam

(d) Arunachal Pradesh
Correct Answer: C
20: Lord Buddha's image is sometimes shown with the hand gesture called 'Bhumisparsha Mudra'. It symbolizes

(a) Buddha's calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation

(b) Buddha's calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara

(c) Buddha's reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory

(d) Both the statements (a) and (b) are correct in this context
Correct Answer: B