1: What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification systems?
1. It inactivates/kills the harmful micro-organism in water.
2. It removes all the undesirable odours from the water.
3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity and improves the clarity of water.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: A
2: The Partnership for Action on Green Economy (PAGE), a UN mechanism to assist countries transition towards greener and more inclusive economies, emerged at
(a) The Earth Summit on Sustainable Development 2002, Johannesburg
(b) The United Nations Conference on Sustainable Development 2012, Rio de Janeiro
(c) The United Nations Framework Convention on Climate Change 2015, Paris
(d) The World Sustainable Development Summit 2016, New Delhi
Correct Answer: B
3: Local supply of coal is not available to
(a) TISCO, Jamshedpur
(b) VSL, Bhadravati
(c) HSL, Durgapur
(d) HSL, Bhilai
Correct Answer: C
4: The monthly incomes of Peter and Paul are in the ratio of 4 : 3. Their expenses are in the ratio of 3 : 2. If each saves Rs. 600 at the end of the month, their monthly incomes respectively are (in rupees)
(a) 3200 and 2400
(b) 2800 and 2100
(c) 2400 and 1800
(d) 2000 and 1500
Correct Answer: C
5: Assertion (A):
In 1916, Maulana Mohammad Ali and Abul Kalam Azad resigned from the Legislative Council.
Reason (R):
The Rowlatt Act was passed by the government in spite of being opposed by all Indian members of the Legislative Council.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Correct Answer: D
6: Arrange the following fertilisers according to the decreasing order of their nitrogen content:
I. Ammonium sulphate
II. Ammonium nitrate
III. Potassium nitrate
IV. Urea
(a) IV, II, III, I
(b) IV, II, I, III
(c) IV, III, II, I
(d) II, IV, III, I
Correct Answer: B
7: Rainfall on the east coast of Tamil Nadu occurs during October to November due to
(a) Winter monsoon
(b) Retreating south-west monsoon
(c) North-west monsoon
(d) Local winds
Correct Answer: B
8: The messages received by and transmitted from the brain to the various parts of the body take the form of:
(a) Nervous impulses
(b) Chemical impulses
(c) Mechanical impulses
(d) Automatic impulses
Correct Answer: A
9: Assertion (A): Existence of human life on Venus is highly improbable.
Reason (R): Venus has extremely high level of carbon dioxide in its atmosphere.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Correct Answer: A
10: With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?
(a) To bring Indians and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned
(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers
(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conduction them in India
(d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act
Correct Answer: A
11: Assertion (A):
A lock of Einstein's hair, if scientists could locate it and extract its DNA, could help in producing another Einstein, by cloning.
Reason (R):
The DNA extracted from the cell of an embryo at an early stage of development, can be transferred to individual eggs which in turn can be implanted into the uterus of a surrogate mother to give birth to an identical off spring.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Correct Answer: D
12: Consider the following statements:
1. MMTC Limited is India's largest international trading organization.
2. Neelachal Ispat Nigam Limited has been set up by MMTC jointly with the Government of Orissa.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C
13: Assertion (A) :
Floods are a recurring feature in the Indo-Gangetic Plain
Reason (R) :
The Indo-Gangetic Plain is built of porous and soft alluvium
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Correct Answer: C
14: On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will be the remainder ?
Correct Answer: 5
15: The Eighth Schedule of Indian Constitution contains:
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles
(c) A list of 22 languages recognised by the Constitution
(d) Number of States and Union Territories
Correct Answer: C
16: Consider the following statements :
1. Free and compulsory education to the children of 6-14 years age group by the state was made a Fundamental Right by the 76th Amendment to the Constitution of India.
2. Sarva Shiksha Abhiyan seeks to provide computer education even in rural areas.
3. Education was included in the Concurrent List by the 42nd Amendment, 1976 to the Constitution of India.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2, only
(b) 1 and 3, only
(c) 2 and 3, only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: C
17: The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman II?
(a) Kamakhya Temple
(b) Sri Mariamman Temple
(c) Batu Caves Temple
(d) Angkor Vat
Correct Answer: D
18: Assertion (A) In human body, liver has an important role in fat digestion.
Reason (R) Liver produces two importance fat digesting enzymes.
Code:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Correct Answer: C
19: Mixed economy means:
(a) Coexistence of small and large scale industries
(b) Coexistence of private and public sectors
(c) Promotion of agriculture as well as industries
(d) Coexistence of rich and poor
Correct Answer: B
20: Consider the following statements :
1. In November, 2006, DRDO successfully conducted the interception test using Prithvi-II missile.
2. Prithvi-II is a surface to surface missile and can be deployed to guard the metros against air attacks.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: C