1: The intensity of famine increased in India, under the British rule because
(a) The failure of monsoons became frequent
(b) The drain of wealth from India was uncontrolled
(c) Of the poor distribution of foodgrains
(d) Discriminatory protection was extended, to food processing industries
Correct Answer: B
2: Ram and Shyam work on a job together for four days and complete 60% of it. Ram takes leave then and Shyam works for eight more days to complete the job. How long would Ram take to complete the entire job alone?
(a) 6 days
(b) 8 days
(c) 10 days
(d) 11 days
Correct Answer: C
3: With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs: Famous shrine Location
1. Tabo monastery : Spiti Valley and temple complex
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple : Ladakh complex
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Correct Answer: C
4: The ratio of boys and girls in sections A, B, C and D of class VI is respectively 7 : 5, 5 : 3, 3 : 2 and 2 : 1. If the number of students in each of the sections is equal, then maximum number of boys are en rolled in section:
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Correct Answer: D
5: Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
(a) Amoghavarsha I
(b) Ballala II
(c) Harihara I
(d) Prataparudra II
Correct Answer: C
6: Match List-I (Agency) with List-II (Headquarters) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I List-II
(Agency) (Headquarters)
A. United Nations Development Programme (UNDP) 1. Nairobi
B. United Nations Environment Programme (UNEP) 2. Vienna
C. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) 3. Berne
D. Universal Postal Union (UPU) 4. New York
Codes:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Correct Answer: B
7: Who among the following was chosen as the FIFA World Player of the Year for the Year 2006 ?
(A) Fabio Cannavaro
(B) Ronaldinho
(C) Zinedine Zidane
(D) Thierry Henry
Correct Answer: A
8: Projects and Development India Limited is Mainly engaged is design engineering, procurement and supervision of construction/commissioning in which area?
(a) Pharmaceutical plants
(b) Petroleum refineries and sugar factories
(c) Ship-building yards
(d) Fertilliser and allied chemical plants
Correct Answer: D
9: The most short-lived of all of Britain's constitutional experiments in India was the
(a) Indian Councils Act of 1861
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Indian Councils Act of 1909
(d) Government of India Act of 1919
Correct Answer: C
10: Assertion (A): Muhammad bin Tughlaq issued a new gold coin which was called Dinar by Ibn Batutah.
Reason (R) : Muhammad bin Tughlaq wanted to issue token currency in gold coins to Promote trade with West Asian and North African countries.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Correct Answer: C
11: Which one of the following pairs is NOT correctly matched ?
(a) Holt Machenzie : Mahalvari settlement in Northern India
(b) Lord Cornwallis : Subsidiary system
(c) Lord Ripon : Local Self-Government
(d) Thomas Munro : Ryotwari settlement
Correct Answer: B
12: Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir ?
(a) Parsva
(b) Nagarjuna
(c) Sudraka
(d) Vasumitra
Correct Answer: D
13: Consider the following statements :
1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: A
14: Match List I with List II and select the correct answer by using the code given below the lists :
List I
I. Gupta
II. Chandella
III. Chalukya
IV. Pallava
List II
(A) Badami
(B) Panamalai
(C) Khajuraho
(D) Deogarh
Codes:
(a) I-D, II-C, III-A, IV-B
(b) I-D, II-B, III-C, IV-A
(c) I-B, II-C, III-D, IV-A
(d) I-C, II-D, III-A, IV-B
Correct Answer: A
15: With which one of the following movements is the slogan "Do or die" associated?
(a) Quit India Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Swadeshi Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Correct Answer: A
16: A number when divided successively by 4 and 5 leaves remainders 1 and 4 respectively. What will be the respective remainders if it is successively divided by 5 and 4?
Correct Answer: 2, 3
17: A father is now three times as old as his son. Five years back, he was four times as old as his son. The age of the son is
(a) 12 years
(b) 15 years
(c) 18 years
(d) 20 years
Correct Answer: B
18: A box contains 20 balls of which 8 are green, 7 are white and 5 are red. What is the minimum number of balls to be picked up without replacement to make sure that at least one ball of each colour is drawn?
(a) 11
(b) 13
(c) 14
(d) 16
Correct Answer: D
19: Which one of the following countries does NOT border the Caspian Sea?
(a) Armenia
(b) Azerbaijan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
Correct Answer: A
20: The last opportunity to avoid the partition of India was lost with the rejection of
(a) Cripps Mission
(b) Rajagopalachari Formula
(c) Cabinet Mission
(d) Wavell Plan
Correct Answer: C