The Quiz

Instructions:

  • The quiz is not official, it's just a nice way to see how much you know, or don't know.
  • The quiz contains 20 questions and there is no time limit.
  • You will get 1 point for each correct answer. There are no negative marks.
  • At the end of the Quiz, your total score will be displayed. Maximum score is 20 points.
  • DO NOT refresh the page.
  • Good luck with your quiz!

The Quiz Result

{{result.correct}} of {{totalQuestions}}

{{result.percentage}}%

  • Total Questions: {{totalQuestions}} |
  • Answered Questions: {{result.answered}} |
  • Unanswered Questions: {{result.unanswered}} |
  • Correct Questions: {{result.correct}}
1: Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century ?

(a) Influence of rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas

(b) The complete disruption of the old agrarian order of the' tribal communities

(c) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas

(d) Introduction of a new system of land revenue and taxation of tribal products
Correct Answer: A
2: Assertion (A) :

Sodium metal is stored under kerosene.

Reason (R):

Metallic sodium melts when exposed to air.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true
Correct Answer: C
3: Bimbavati Devi is a well-known dancer of which type of dance ?

(a) Manipuri
(b) Odissi
(c) Bharat Natyam
(d) Kuchipudi
Correct Answer: A
4: Gilt-edged market means

(a) bullion market

(b) market of Government securities

(c) market of guns

(d) market of pure metals
Correct Answer: B
5: Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I List II

(Oceanic Trench) ----------- (Location)

I. Aleutian ---------------- (A) Indian Ocean

II. Kermadec --------------- (B) North Pacific Ocean

III. Sunda ------------------ (C) South Pacific Ocean

IV. S. Sandwich ------------ (D) South Atlantic Ocean


(a) I-B, II-D, III-A, IV-C
(b) I-B, II-C, III-A, IV-D
(c) I-A, II-C, III-B, IV-D
(d) I-A, II-D, III-B, IV-C
Correct Answer: B
6: The recent Land Mines Conference to sign the historic treaty was held in the Capital city of

(a) Canada
(b) Japan
(c) Sweden
(d) Zimbabwe
Correct Answer: A
7: Assertion (A): The person with diabetes insipidus feels thirsty.

Reason (R): A person with diabetes insipidus suffers from excess secretion of vasopressin.


(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Correct Answer: A
8: Which one of the following non-metals is not a poor conductor of electricity?

(a) Bromine
(b) Sulphur
(c) Phosphorus
(d) Selenium

Correct Answer: D
9: With reference to the election of the President of India, consider the following statements:

1. The value of the vote of each MLA varies from State to State.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.

Which of following statements given above is/are Correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Or 2
Correct Answer: C
10: In the context of any country, which one of the following would be considered as part of its social capital?

(a) The proportion of literates in the population

(b) The stock of its buildings, other infrastructure and machines

(c) The size of population in the working age group

(d) The level of mutual trust and harmony in the society
Correct Answer: D
11: With reference to the Legislative Assembly of a State in India, consider the following statements:

1. The Governor makes a customary address to Members of the House at the commencement of the first session of the year.
2. When a State Legislature does not have a rule on a particular matter, it follows the Lok Sabha rule on that matter.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: A
12: Which of the following were the aims behind the setting up of the World Trade Organization (WTO) ?

I. Promotion of free trade and resource flows across countries.
II. Protection of intellectual property rights.
III. Managing balanced trade between different countries.
IV. Promotion of trade between the former East Block countries and the western world.

Select the correct answer by using the codes given below :

Codes :

(a) I, II, III and IV

(b) I and II

(c) II and III

(d) I and IV
Correct Answer: A
13: Consider the following statements about acetylene :

I. It is used in welding industry.
II. It is raw material for preparing plastics.
III. It is easily obtained by mixing silicon carbide and water.

Of these statements :

(a) I and II are correct

(b) I and III are correct

(c) II and III are correct

(d) I, II and III are correct
Correct Answer: A
14: With reference to Indian transport systems, consider the following statements:

1. Indian railways system is the largest in the world.
2. National Highways cater to 45 per cent of the total road transport demand.
3. Among the states, Kerala has the highest density of surface road.
4. National Highway No. 7 is the longest in the country.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Correct Answer: D
15: Consider the following factors regarding an industry :

I. Capital investments
II. Business turnover
III. Labour force
IV. Power consumption.

Which of these determine the nature a size of the industry ?

(a) I, III and IV
(b) I, II and IV
(c) II, III and IV
(d) II and III
Correct Answer: A
16: The concept of Anuvrata was advocated by

(a) Mahayana Buddhism

(b) Hinayana Buddhism

(c) Jainism

(d) the Lokayata school
Correct Answer: C
17: Assertion (A):

Minimum wages in India are fixed in accordance with the levels of living and the labour participation ratios.

Reason (R) :

All workers covered by the Minimum Wages Acts are above the poverty line.

Of these statements

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is correct while R is wrong

(d) A is wrong while R is correct
Correct Answer: C
18: Consider the following statements:

1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Correct Answer: B
19: The first Indian ruler who joined the Subsidiary Alliance was

(a) the Nawab of Oudh

(b) the Nizam of Hyderabad

(c) Peshwa Baji Rao II

(d) the King of Travancore
Correct Answer: B
20: A person walks 10 km north from a point, then he moves 20 km south and subsequently he turns 20 km north. He again turns 20 km south and then moves 10 km east. How far is he from the starting point?

(a) 10 km

(b) 20 km

(c) 30 km

(d) None of the above
Correct Answer: B